Greutatea lumii, pe umerii puşcăriaşului extraterestr(i)u

Unii oameni par a fi din altă lume. Autoarea unui deosebit de nedocumentat articol publicat de evz.ro e unul dintre ei.

Chiar dacă nu e tocmai “DOVADA” promisă în titlu, un semnal tot e: incapacitatea de a nimeri numărul corect de “i”-uri: oamenii “au fost aduşi pe Terra de extratereştrii, cu zeci de mii de ani în urmă”. Dar subiectul este atât de promiţător, încât autoarea (cititoare de dailymail.co.uk) nu avea cum să se oprească aici.

evz 16 nov

Pentru că nu se poate hotărî dacă atunci când traduce pe nemestecate numără sau enumeră, alege varianta de mijloc, să-şi aleagă fiecare ce îi place. Şi aşa aflăm că autorul cărţii despre care e vorba în povestire “enumără” nişte caracteristici.

Virgula care refuză să stea la locul ei nu e de acuzat. Are circumstanţe atenuante, fiindcă autoarea loveşte dur şi ne spune, negru pe alb: “am evoluat într-o lume cu greutate mai mică“.  Nu o cunoaştem, deci nu ştim unde a evoluat. Dar îi atragem atenţia că între greutate şi gravitaţie e diferenţă mai mare chiar şi decât între numără şi enumeră.

evz 16 nov - 1

Mai departe reuşeşte să piardă şirul traducerii (pentru cine ar putea fi curios, articolul din Daily Mail e măcar coerent şi scris corect) şi aruncă “deşi“-uri şi “dar“-uri pe unde nimereşte, face produsele alimentare să apară în mod natural şi vine cu o teorie despre omul care “nu poate face plajă pentru mai mult de o săptămână sau două“. Virgula aruncată cu dezinvoltură fix în locul în care zic toate manualele că n-are ce căuta nici măcar nu merită vreun comentariu.

evz 16 nov - 2

În continuare, “parametrii” urmează regula din primul paragraf şi fură de undeva un “i” suplimentar, dar reuşesc să agite restul frazei, de unde aflăm că ei pot fi… “urmărţi“. Nici neanderthalienii nu scapă, sunt încrucişaţi cu alte specii, dar nu de oriunde, ci “de la” Alpha Centauri. Care e, probabil, un fel de Mega Image de la colţ.

Coerenţa şi logica articolului sunt de natură să lase cititorul fără grai, cu sentimente de vinovăţie ancestrale şi cu muuulte întrebări despre limba română. Şi vagi amintiri despre ce înseamnă presă. Pe o planetă cu greutate mai mică.

evz 16 nov - 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: