Un ministru obosit (şi “dezacordat”)

Face valuri multe zicerea ministrului Pricopie – cu două greşeli impardonabile în doar câteva vorbe (aici, varianta postată de Vlad Petreanu, dar, dacă aveţi curiozităţi, puteţi găsi şi alte înregistrări – sună toate la fel).

Că domnul ministru a comis-o, e evident. Că domnul e ministru al Educaţiei, e regretabil. Că s-a străduit să o dreagă, e de înţeles. Însă felul în care a înţeles să o facă… e aproape la fel de rău ca şi greşeala iniţială.

A găsit de cuviinţă domnia sa să se dea obosit. Că muncise deja 14 ore în ziua cu pricina. Că n-a fost o zi uşoară, am putea înţelege – că începuseră examenele de bacalaureat, că Procuratură, că Bolintineanu, că directoarea Costica…

Dar ar trebui să fie clar pentru oricine a trecut bacalaureatul – asemenea greşeli nu pot fi scuzate de oboseală. O zi de muncă de 14 ore nu e neapărat de dorit şi probabil că e şi în conflict cu Codul Muncii. Dar din cauza oboselii poţi să te bâlbâi un pic sau să nu-ţi găseşti cuvintele din prima.

Dacă ai minime cunoştinţe de gramatică şi vreo urmă oarecare de respect pentru limba română, oboseala nu justifică un dezacord flagrant (“Nu a existat subiecte“) şi nici nu-ţi împinge pe limbă “decât“-ul greşit şi tot mai des întâlnit (“a existat decât un mesaj“).

Deşi probabil mai greu de zărit, există şi un aspect pozitiv al întâmplării – aproape că am uitat spusele ministrului Duşa (demn coleg al domnului Pricopie), care ne informa mai zilele trecute despre ce se va întâmpla cu “trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi“.

Şi, în situaţia asta, ne întrebăm dacă bacalaureatul ăla chiar mai are vreun rost…

P.S. De data asta, am ales să ignorăm greşelile făcute de redactorii de la adevarul.ro în textul pe care l-am folosit ca ilustraţie. Asta nu înseamnă că nu le-am văzut 🙂

remus pricopie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: