Azi batem câmpii. Magnetici.

Ai zice că sunt greşeli despre care s-a vorbit atât de mult, încât nu le mai face nimeni. Asta nu poate fi decât o dovadă de naivitate. Mai degrabă sunt greşeli despre care în curând n-o să mai vorbească nimeni, pentru că toată lumea se va plictisi. Şi o să le vedem probabil consemnate drept lucruri corecte în următoarea ediţie a dicţionarelor oficiale.

Da, despre multpreachinuitul verb a crea vrem să vorbim azi. De fapt, nu mai vrem nici măcar să vorbim. Doar să semnalăm că “nucleul metalic al Pământului” e un fel de magnet gigantic, care “crează” un câmp, evident magnetic. Şi asta, să crează sau nu redactorii de la rtv.net, vine de la un centru de… “geoştiine“. Cum e cu variaţia de intensitate a câmpului, îi lăsăm pe ei să-şi bată capul. Poate că în câţiva ani or să priceapă suficient de bine ca să poată să se şi exprime coerent şi să ne explice şi nouă. Şi poate se răcoreşte şi lava până atunci.

Şi, cine ştie, poate reuşesc să înveţe să şi numere pe parcurs, astfel încât să ne explice şi când “au intrat oamenii moderni în Europa“. Deocamdată, nu sunt în stare să ne spună decât că asta s-a întâmplat acum 41.00 de ani. Or fi 41 de ani fix? Or fi vrut să spună 41.000 de ani? Sau le-a dat cu virgulă? Sau altceva? Îi invităm călduros să pună mâna pe o carte de aritmetică şi să lase naibii articolele cu iz ştiinţific, pentru că astea sigur nu le ies.

 

Sau măcar să îşi citeze sursele, ca să putem să citim originalul şi să ne lămurim singuri despre ce e vorba.

Nu de alta, dar inversarea polilor magnetici ai Pământului îi depăşeşte net – tot articolul e plin de cifre şi formulări cel puţin bizare. Ah, dar nu putem trece peste partea cu “câmpii magnetici“. Sigur, ar fi putut deveni şi câmpii magnetice, dar asta ar fi necesitat probabil mai multă creativitate.

Ştim că e foarte la modă să scrie oricine despre orice, ştim şi că polii magnetici, ca şi limba română, n-au cum să dea în judecată pe nimeni pentru defăimare sau calomnie. Dar chiar trebuie să ne facem de râs în halul ăsta??

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: