Berea nu vindecă (şi nu previne) prostia – studiu ştiinţific

Azi am aflat, din mai toată presa generalistă, ceva uşor înspăimântător – dacă nu bei alcool în general şi bere în particular, rişti să nu prea ai prieteni buni, pentru că îţi lipseşte berea “ca liant social“. Şi, de aici, hopa depresia. Şi fandaxia-i gata.

Informaţia despre depresia nebăutorului de bere, preţioasă de altfel – chiar dacă numai  pentru producătorii şi distribuitorii de bere -, a venit pe calea unui comunicat. Şi nu de oriunde, ci de la o “entitate” cu iz ştiinţific – Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (da, există aşa ceva). Sună impresionant şi nu e de mirare că a fost preluat, pe nemestecate, de mai toată presa, de la mediafax.ro la incomemagazine.ro sau revistatango.ro.

Comunicatul cu pricina citează un studiu norvegian – cunoscute fiind asemănările dintre români şi norvegieni, în special când vine vorba de psihologie şi băutură.

Dincolo de faptul că din comunicat nu reiese limpede ce date vin din studiul norvegian şi ce date de la preaştiinţificul centru românesc, interesant e că toată lumea a preluat comunicatul cu o greşeală – “helath” în loc de “health“. Greşeli ar mai fi şi altele – dar nu poţi avea aşteptări prea mari de la presa română, aşa că nu ne mirăm că nimeni nu s-a obosit să verifice datele sau măcar denumirile. Că doar legătura dintre depresie şi alcool e un fel de glumă, deci putem să nu o tratăm prea serios.

Deci, dragii noştri jurnalişti şi “jurnalişti” – “institutul Nord-Trondelag Helath Study din Norvegia” e, de fapt, “The Nord-Trøndelag health study (HUNT)” şi, cum spune site-ul Norwegian University of Science and Technology, e “unul dintre cele mai ample studii făcute vreodată în domeniul sănătăţii”. Şi cine e interesat poate găsi acolo toate datele, mură-n-gură şi într-o engleză mai mult decât accesibilă. Cât despre studiul citat în comunicatul prealarg răspândit în media din România, e de găsit aici. Sigur, diferenţa dintre un institut şi un studiu nu poate fi prea mare dacă oricum te loveşte depresia.

Totuşi, există o diferenţă majoră între diversele articole, şi anume titlurile, care arată că fiecare a priceput ce a putut – STUDIU: Berea, benefică pentru organism. Ce boală combate dacă este consumată cum trebuie (mediafax.ro); Consumată cu moderaţie, berea poate preveni apariţia depresiei (cronicaromana.ro); Consumul de bere, în cantităţi moderate, combate depresia – STUDIU (revistatango.ro); Ce legătură există între consumul de bere şi depresie (antena3.ro); Berea te scapă de depresie (incomemagazine.ro); Consumul de bere COMBATE depresia (realitatea.net).

A, şi încă ceva – pe site-ul ştiinţificului centru despre bere n-am găsit comunicatul. Poate actualizatorii de site or fi ieşit la bere, de bucurie că au reuşit să răspândească informaţia preţioasă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: