Sărăcia mizerabilă, ca specie de furculision

Ce mai zgomot, ce mai freamăt, încă de dimineaţă, pe site-urile româneşti, care de ştiri, care de copy/paste, care încă indecise… Fusese descoperit duşmanul extern – în persoana ministrului de Interne francez, pus la zid şi între ghilimele pentru declaraţia că “Franţa nu poate primi toată mizeria Europei“.

Am zis că e o declaraţie ciudată pentru un ministru care e aproape pe drum către Bucureşti, dar ne-am gândit că o vrea Guvernul francez să ne transmită ceva.

Mai spre prânz însă, surpriză – RFI, post respectabil şi bun cunoscător de franceză şi francezi – vine cu altă variantă, în care “mizeria” devine “sărăcie“, iar declaraţia capătă brusc sens şi noimă.

Aşa că am dat un search simplu de tot pe Google, până la sursa (franţuzească) a declaraţiei. Cum ne era foarte greu să credem că e doar un simplu caz de “furculision“, am căutat şi un dicţionar. La întâmplare – oricum, toate arată că misère nu înseamnă neapărat mizerie. Şi că, da, chiar a fost un caz de “furculision“.

Nu e antena3.ro principalul sau singurul vinovat, dar n-am mai avut chef să căutăm sursa ştirii.

Căutarea pe Google plus căutarea în dicţionar a durat cam trei minute – fix alea trei minute în care un redactor căscat şi încrezut a fumat probabil o ţigară sau a postat o pisicuţă pe Facebook în loc să pună mâna şi să afle cum să facă o traducere corectă.

Îi dorim multe succese în carieră. Pe noi ne-a enervat, sperăm că şi pe şefii lui. Măcar cât să-i cumpere un dicţionar.

 

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: